Sustainable.TO

Woodfield Home

Leslieville Renovation and Addition

No longer content with their squeaky floors and aging home, the couple living in this Woodfield Road house decided to renovate and to build an addition to create a living environment better geared to their lifestyle.

Ground floor renovations involved strategically removing interior walls and strengthening the floor joists, thus creating open-concept kitchen and dining areas, better integrating the different functions of the house. A new living room addition at the back added to the floor space and openness of the ground floor, and with the careful design of Juliet balconies with views to a park, integrates the raised house with its back garden.

Renovations to the second floor involved strengthening the floor joists and creating an ensuite bathroom out of part of an underused bedroom to support a new principal bedroom overlooking the garden and park.

The new addition clad in Galvalume metal siding and roofing provides a resilient exterior envelope. Along the covered back entrance deck, charred, shou-sugi ban wood provides a sense of warmth as people enter the home from the garden. A new landscaped walk-out also provides an additional living space at the rear of the house and connects the garden with lower level of the house.

Location:
Toronto, ON
Completion:
2015
Area:
160 m², 1,720 ft²
Project Lead:
Karl Van Es
Structural:
Gabris Associates
Mechanical:
World of Comfort Ltd.
Contractor:
First Place Capital Inc.