Sustainable.TO

Millwood Residence

Deep Energy Retrofit and Second Floor Addition of a Brick Bungalow

Our approach to this project was simple - maintain the existing brick structure, and build an energy efficient home within and above it.

Not only did we challenge ourselves to work with the existing structure, and improve its energy efficiency, but we also wanted to improve the heritage character of the building. We did this by celebrating the exterior decks, and carrying them up to the new second floor. We also used the decks as passive shading devices. The depth of the south deck is tuned to shade the south-facing windows in the summer, and allow maximum sun penetration in the winter.

Millwood attempts to find the balance between energy efficiency driver by passive design, and the celebration of heritage character.

Location:
Toronto, ON
Completion:
2016
Area:
303 m², 3,266 ft²
Project Architect:
Craig Race
Energy Intensity:
Estimated: 123 kWh/m²
Reduction in Energy Use from Typical:
56%
Air Tightness:
2.8 ACH
Structural:
K H Davis Consulting Engineers
Mechanical:
AVR Heating and Air Conditioning
Contractor:
Modus Homes