Sustainable.TO

Pottery Studio

Replacing Old Garage with Backyard Pottery Studio

When our client initially purchased their home, they had planned to use the existing detached garage as a studio. The existing garage was old and worn, and when it was determined that the best plan was to replace it, we began the journey that led us to a new pottery studio.

Working with the City and the various constraints of the small site we were forced to shift from simply replacing the rectangular shape of the existing garage to an L shaped studio. We wouldn’t truly appreciate the silver lining of this until project completion. Entering first into the smaller side of the studio before turning around into the bright, expansive feeling workspace, you feel as though the studio is tucked right into the rising landscape of the backyard. The south facing windows will allow the artist to work in this bright space year round, being warmed by the sun in the winter, but shaded at the height of the summer. When additional heating is required, an efficient mini-split heat pump was installed to bring the studio up to a comfortable temperature.

LED lighting keeps the workspace bright whenever needed. The sink, leftover from a restaurant, tucks nicely into the side of the workshop, but is deep enough to clean up after any project.

With the kiln freshly delivered, we eagerly await the new pieces to come from this inspiring space.

Location:
Toronto, ON
Completion:
2016
Area:
24 m², 257 ft²
Project Lead:
Joel Gilbert Anderson
Contractor:
Modus Homes
Photography:
NGDphotography