Sustainable.TO

Whitefriars Home

Modern Expansion and Renovation

Our clients desired to increase their space with additions to the ground floor and second floor, including a complete re-cladding of the house to give it curb appeal and a clean modern look. The renovation also increased natural light and maintained a balanced look from both the interior and exterior.

To achieve this, SUSTAINABLE.TO measures included: a new ground floor addition which expanded the living and dining room space and brightened it with new large front windows; a renovated front entry with increased space and cubbies for storage, and a new second floor addition to accommodate a new principal bedroom with ensuite washroom and walk-in closet, and a new skylight in the existing washroom. Energy efficiency was improved by replacing existing windows with new high efficiency windows, and exterior insulation was added to reduce heat-loss, which was then clad with new stone and wood siding.

The result is a light-filled, balanced, and spacious home with beautiful natural materials - a modern upgrade from the original house.

Location:
North York, ON
Completion:
2015
Area:
400 m², 4,306 ft²
Project Lead:
Steve Socha
Contractor:
Modus Homes Inc.
HVAC:
Elite H.V.A.C. Designs