Cabbagetown Cottage  This Cabbagetown home had strict heritage guidelines with which to comply. The original Worker’s Cottage was retained and restored. Passersby can only see the original building, and not the thoroughly-modern, 2-storey rear addition. Walking through the front door is like Alice passing through the looking glass. The interior and the rear garden are another world of large, high, and very contemporary spaces contrasting with the former, modest Victorian home. The rear yard is bisected by the lane-accessed garage, creating an urban patio landscape adjacent to the house, and a natural oasis farther beyond. The garage can open on three sides, allowing it to double as a covered outdoor entertainment space which fuses the two halves of the garden. The design of this home was featured by the Cabbagetown Heritage Conservation District Advisory Committee to show that it was possible to both comply with the heritage guidelines and to have a modern home. The two ideas need not be mutually exclusive. Approvals included Heritage, Committee of Adjustment, and Urban Forestry.
       
     
 Location: Toronto, ON  Completion: 2013 Area: 399m², 4,300ft² Project Lead: Donald Peckover Energy Intensity: Estimated: 138 kWh/m²  Reduction in Energy Use from Typical: 50%  Structural: K H Davis Consulting Engineers  Mechanical: Alpha Comfort Control Alternative  Energy: Generation Solar  Lighting: DarkTools  Landscape: bsq design
       
     
DSC_8682.jpg
       
     
DSC_8685.jpg
       
     
DSC_8689.jpg
       
     
DSC_8690.jpg
       
     
DSC_8698.jpg
       
     
DSC_8706.jpg
       
     
DSC_8712.jpg
       
     
DSC_8716.jpg
       
     
DSC_8720.jpg
       
     
DSC_8722.jpg
       
     
DSC_8731.jpg
       
     
DSC_8732.jpg
       
     
DSC_8743.jpg
       
     
DSC_8744.jpg
       
     
DSC_8748.jpg
       
     
DSC_8751.jpg
       
     
DSC_8756.jpg
       
     
03.jpg
       
     
04.jpg
       
     
05.jpg
       
     
  Location : Toronto, ON  Completion : 2013  Area : 399m², 4,300ft²  Project Lead : Donald Peckover  Energy Intensity (Estimated) : 138 kWh/m²  Reduction in Energy Use from Typical : 50%  Structural : K H Davis Consulting Engineers  Mechanical : Alpha Comfort Control  Alternative Energy : Generation Solar  Lighting : DarkTools  Landscape : bsq Landscape Architects
       
     
06.jpg
       
     
  Cabbagetown Cottage  This Cabbagetown home had strict heritage guidelines with which to comply. The original Worker’s Cottage was retained and restored. Passersby can only see the original building, and not the thoroughly-modern, 2-storey rear addition. Walking through the front door is like Alice passing through the looking glass. The interior and the rear garden are another world of large, high, and very contemporary spaces contrasting with the former, modest Victorian home. The rear yard is bisected by the lane-accessed garage, creating an urban patio landscape adjacent to the house, and a natural oasis farther beyond. The garage can open on three sides, allowing it to double as a covered outdoor entertainment space which fuses the two halves of the garden. The design of this home was featured by the Cabbagetown Heritage Conservation District Advisory Committee to show that it was possible to both comply with the heritage guidelines and to have a modern home. The two ideas need not be mutually exclusive. Approvals included Heritage, Committee of Adjustment, and Urban Forestry.
       
     

Cabbagetown Cottage
This Cabbagetown home had strict heritage guidelines with which to comply. The original Worker’s Cottage was retained and restored. Passersby can only see the original building, and not the thoroughly-modern, 2-storey rear addition. Walking through the front door is like Alice passing through the looking glass. The interior and the rear garden are another world of large, high, and very contemporary spaces contrasting with the former, modest Victorian home. The rear yard is bisected by the lane-accessed garage, creating an urban patio landscape adjacent to the house, and a natural oasis farther beyond. The garage can open on three sides, allowing it to double as a covered outdoor entertainment space which fuses the two halves of the garden. The design of this home was featured by the Cabbagetown Heritage Conservation District Advisory Committee to show that it was possible to both comply with the heritage guidelines and to have a modern home. The two ideas need not be mutually exclusive. Approvals included Heritage, Committee of Adjustment, and Urban Forestry.

 Location: Toronto, ON  Completion: 2013 Area: 399m², 4,300ft² Project Lead: Donald Peckover Energy Intensity: Estimated: 138 kWh/m²  Reduction in Energy Use from Typical: 50%  Structural: K H Davis Consulting Engineers  Mechanical: Alpha Comfort Control Alternative  Energy: Generation Solar  Lighting: DarkTools  Landscape: bsq design
       
     

Location: Toronto, ON
Completion: 2013
Area: 399m², 4,300ft²
Project Lead: Donald Peckover
Energy Intensity: Estimated: 138 kWh/m²
Reduction in Energy Use from Typical: 50%
Structural: K H Davis Consulting Engineers
Mechanical: Alpha Comfort Control Alternative
Energy: Generation Solar
Lighting: DarkTools
Landscape: bsq design

DSC_8682.jpg
       
     
DSC_8685.jpg
       
     
DSC_8689.jpg
       
     
DSC_8690.jpg
       
     
DSC_8698.jpg
       
     
DSC_8706.jpg
       
     
DSC_8712.jpg
       
     
DSC_8716.jpg
       
     
DSC_8720.jpg
       
     
DSC_8722.jpg
       
     
DSC_8731.jpg
       
     
DSC_8732.jpg
       
     
DSC_8743.jpg
       
     
DSC_8744.jpg
       
     
DSC_8748.jpg
       
     
DSC_8751.jpg
       
     
DSC_8756.jpg
       
     
03.jpg
       
     
04.jpg
       
     
05.jpg
       
     
  Location : Toronto, ON  Completion : 2013  Area : 399m², 4,300ft²  Project Lead : Donald Peckover  Energy Intensity (Estimated) : 138 kWh/m²  Reduction in Energy Use from Typical : 50%  Structural : K H Davis Consulting Engineers  Mechanical : Alpha Comfort Control  Alternative Energy : Generation Solar  Lighting : DarkTools  Landscape : bsq Landscape Architects
       
     

Location: Toronto, ON
Completion: 2013
Area: 399m², 4,300ft²
Project Lead: Donald Peckover
Energy Intensity (Estimated): 138 kWh/m²
Reduction in Energy Use from Typical: 50%
Structural: K H Davis Consulting Engineers
Mechanical: Alpha Comfort Control
Alternative Energy: Generation Solar
Lighting: DarkTools
Landscape: bsq Landscape Architects

06.jpg