Danforth Home   Sustainable Renovation + Addition   This renovation project near The Danforth has allowed the family to maintain their familiar surroundings and neighbourhood connections, while updating their existing home. The ground floor was opened up to create a large room with a connected kitchen, dining room, and living area opening out to a rear garden. The back of the house features a large sliding panoramic door to access the rear deck. With an open floor plan inside, it is possible for all rooms to be used separately, while maintaining connections throughout.  The second floor features new bathrooms and renovated bedrooms, with new fixtures and finishes throughout. The third floor is accessed from above the existing stair, adding dormers on both sides of the house to provide additional headroom. While previously a large open space with low headroom, it now features new full-height bedroom, bathroom, and study.  A durable, self-venting Galvalume metal roof helps lower the cooling load of the home in the summer time. Three small, wall-mounted air-source heat-pump units keep the house cool. These units have individual thermostats on each floor, allowing for fine-tuning to improve efficiency. In-floor radiant heat is featured on the ground floor, with hot-water radiators on the second and third floors. These are paired with a high-efficiency Heat Recovery Ventilator (HRV) to provide ventilation and fresh air to all spaces.  All windows were replaced with well-sealed, aluminum-clad wood windows. Openings were made air-tight to reduce thermal loss through windows and air leakage through any gaps, including the large sliding panoramic door on the ground floor.  Approvals included Committee of Adjustment and Urban Forestry.
       
     
  Location : Toronto, ON  Completion : 2012  Area : 279 m², 3,000 ft²  Project Lead : Donald Peckover  Structural : K H Davis Consulting Engineers  Mechanical : Elite HVAC  Contractor : Severn Woods  Landscape : Urban Garden  Photography : George Opreff
       
     
03.jpg
       
     
04.jpg
       
     
05.jpg
       
     
06.jpg
       
     
07.jpg
       
     
08.jpg
       
     
09.jpg
       
     
10.jpg
       
     
11.jpg
       
     
12.jpg
       
     
13.jpg
       
     
14.jpg
       
     
15.jpg
       
     
16.jpg
       
     
15.jpg
       
     
  Danforth Home   Sustainable Renovation + Addition   This renovation project near The Danforth has allowed the family to maintain their familiar surroundings and neighbourhood connections, while updating their existing home. The ground floor was opened up to create a large room with a connected kitchen, dining room, and living area opening out to a rear garden. The back of the house features a large sliding panoramic door to access the rear deck. With an open floor plan inside, it is possible for all rooms to be used separately, while maintaining connections throughout.  The second floor features new bathrooms and renovated bedrooms, with new fixtures and finishes throughout. The third floor is accessed from above the existing stair, adding dormers on both sides of the house to provide additional headroom. While previously a large open space with low headroom, it now features new full-height bedroom, bathroom, and study.  A durable, self-venting Galvalume metal roof helps lower the cooling load of the home in the summer time. Three small, wall-mounted air-source heat-pump units keep the house cool. These units have individual thermostats on each floor, allowing for fine-tuning to improve efficiency. In-floor radiant heat is featured on the ground floor, with hot-water radiators on the second and third floors. These are paired with a high-efficiency Heat Recovery Ventilator (HRV) to provide ventilation and fresh air to all spaces.  All windows were replaced with well-sealed, aluminum-clad wood windows. Openings were made air-tight to reduce thermal loss through windows and air leakage through any gaps, including the large sliding panoramic door on the ground floor.  Approvals included Committee of Adjustment and Urban Forestry.
       
     

Danforth Home
Sustainable Renovation + Addition

This renovation project near The Danforth has allowed the family to maintain their familiar surroundings and neighbourhood connections, while updating their existing home. The ground floor was opened up to create a large room with a connected kitchen, dining room, and living area opening out to a rear garden. The back of the house features a large sliding panoramic door to access the rear deck. With an open floor plan inside, it is possible for all rooms to be used separately, while maintaining connections throughout.

The second floor features new bathrooms and renovated bedrooms, with new fixtures and finishes throughout. The third floor is accessed from above the existing stair, adding dormers on both sides of the house to provide additional headroom. While previously a large open space with low headroom, it now features new full-height bedroom, bathroom, and study.

A durable, self-venting Galvalume metal roof helps lower the cooling load of the home in the summer time. Three small, wall-mounted air-source heat-pump units keep the house cool. These units have individual thermostats on each floor, allowing for fine-tuning to improve efficiency. In-floor radiant heat is featured on the ground floor, with hot-water radiators on the second and third floors. These are paired with a high-efficiency Heat Recovery Ventilator (HRV) to provide ventilation and fresh air to all spaces.

All windows were replaced with well-sealed, aluminum-clad wood windows. Openings were made air-tight to reduce thermal loss through windows and air leakage through any gaps, including the large sliding panoramic door on the ground floor.

Approvals included Committee of Adjustment and Urban Forestry.

  Location : Toronto, ON  Completion : 2012  Area : 279 m², 3,000 ft²  Project Lead : Donald Peckover  Structural : K H Davis Consulting Engineers  Mechanical : Elite HVAC  Contractor : Severn Woods  Landscape : Urban Garden  Photography : George Opreff
       
     

Location: Toronto, ON
Completion: 2012
Area: 279 m², 3,000 ft²
Project Lead: Donald Peckover
Structural: K H Davis Consulting Engineers
Mechanical: Elite HVAC
Contractor: Severn Woods
Landscape: Urban Garden
Photography: George Opreff

03.jpg
       
     
04.jpg
       
     
05.jpg
       
     
06.jpg
       
     
07.jpg
       
     
08.jpg
       
     
09.jpg
       
     
10.jpg
       
     
11.jpg
       
     
12.jpg
       
     
13.jpg
       
     
14.jpg
       
     
15.jpg
       
     
16.jpg
       
     
15.jpg